Figyelem! Az oldal teljeskörű használatához, engedélyezze böngészőjében a Javascript használatát!

OKIR changes

Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben

Azaz az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben történt változások, melyek 2014. december 15.-ével léptek hatályba. Tehát a 2014. évre vonatkozó adatokat már az új rendszerben kell az arra kötelezetteknek teljesíteniük.

A változás a HIR (Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer), LAL (Levegővédelmi Alapbejelentés) és LM (A helyhez kötött légszennyező források levegőtisztaság-védelmi éves adatainak bejelentése), valamint FAVI (Felszín Alatti Vizekkel kapcsolatos bejelentés) és FEVISZ (Felszíni Vízminőségi Szakterületi Rendszermodul) bejelentéseket érinti.

Lényeges változások:

  • Elektronikus ügyintézés, ügyfélkapun keresztül.

2015-től nem vagy csak kivételes estekben lehet majd papír alapon végezni az adatbejelentéseket. Az ügyfélkapus bejelentkezést követően az ügyfelek csak elektronikusan az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő program) segítségével hívhatják be az adatlapokat és tölthetik azokat ki.

  • Nyilvános webes felület.

Az adatszolgáltatások során megadott főbb adatok mindenki számára, korlátozás nélkül érhetőek el.

  • Szakterületi adatok összekapcsolása.

Ez a változás főként az ellenőrzés hatékonyságának növelésére szolgál azzal, hogy az egyes adatok más szakrendszerekben is megjelennek.

Valamint az OKIR-on kívüli szakrendszerekkel való összhang is erősödik.

Az ezzel kapcsolatos jogszabályváltozások nyomon követését is kényelmessé teheti, Jogszabályfigyelés szolgáltatásunk igénybevételével.

okir Részletek: http://web.okir.hu/hu/